Operatie konijn en cavia
We krijgen regelmatig te maken met konijnen en cavia’s die bij ons op de praktijk komen voor een operatie. Deze diersoorten zijn erg gevoelig voor complicaties tijdens en na de operatie. Door gebruik te maken van anesthesie op maat en een intensieve begeleiding van de recovery wordt dit risico zo klein mogelijk gemaakt.
Zo krijgt het konijn een combinatie van verschillende narcosemiddelen die we direct toedienen in het bloed via een bloedvat op het oor. Een cavia krijgt de injectie in de bil. Dit is de premedicatie. Ze worden hiervan al wat slaperig en de pijnstilling begint ook al met de middelen die tijdens de premedicatie gegeven worden. Vervolgens krijgen ze gasnarcose toegediend met behulp van het gasnarcoseapparaat, waardoor ze snel en veilig onder narcose gaan. Hierbij krijgen ze extra zuurstof toegedient, wat de overlevingskans vergroot. Een belangrijk voordeel van gasnarcose is dat je het goed kunt reguleren en op effect kan geven. Bij pijnlijke ingrepen kun je wat meer geven en op het moment dat het pijnlijke gedeelte van de operatie voorbij is, zoals de eierstokken afbinden bij een sterilisatie, kun je weer minder geven.
Een korte recovery (dit is de tijd dat het dier wakker wordt van de narcose) is van groot belang. Uit onderzoek is gebleken dat konijnen voornamelijk overlijden na de operatie, tijdens de recoveryperiode! Het is daarom belangrijk veel zorg en aandacht te geven tijdens deze periode en zorgen dat de recovery tijd zo kort mogelijk is. Een ander probleem bij deze dieren is dat ze erg gevoelig zijn voor afkoeling tijdens de ingreep en recovery. Het is daarom van groot belang dat ze op temperatuur blijven gedurende deze periode. Uw konijn of cavia wordt wakker in een speciale zuurstofkooi met warmtelamp en warmtematje. Tijdens de recovery wordt steeds toezicht gehouden op uw dier.
Deze manier van operatie narcose en nazorg zal niet de goedkoopste manier zijn. Maar naar onze mening wel de beste en meest veilige methode