Reisziekten

Als uw hond mee op vakantie gaat naar het buitenland kan het zijn dat er in dit land dierziektes voorkomen die wij in Nederland niet kennen. Bereid u hierop voor om problemen in de toekomst te voorkomen!!

Hartworm

Hartworm wordt over gebracht door stekende muggen. De hartwormlarven komen onder de huid van de hond te zitten. In een periode van zes tot zeven maanden ontwikkelen de larven zich in het lichaam tot volwassen wormen en nestelen zich in de longslagaders en het hart. Een besmetting met hartworm is moeilijk te behandelen en niet zonder gevaar. Voorkomen is dus altijd beter dan genezen.

Hartwormen in het hart

Daarom adviseren wij u om een middel te gebruiken dat muggensteken zo veel mogelijk voorkomt. Dit kan door middel van een speciale halsband of pipetjes op de huid.

Ook is het belangrijk te voorkomen dat eventuele hartworm larven volwassen kunnen worden. Dit doet u door te ontwormen met een middel dat deze larvale stadia dood.

Als u korter dan 4 weken op vakantie gaat ontwormd u uw huisdier bij thuiskomst en 4 weken later.

Mocht u langer dan 4 weken in het betreffende land blijven, dan ontwormd u tijdens de gehele verblijfsduur iedere 4 weken tot minimaal 4 weken na thuiskomst

Bekijk onderstaand plaatje om te zien of in het land van uw bestemming hartworm voorkomt.

De verspreiding van hartworm, behandel uw hond als u naar een van de donkerrood gearceerde landen gaat.

Leishmania

Canine leishmaniose (Leishmania) is een parasiet die leeft op zandvliegjes in Zuid Europa. De parasiet wordt overgedragen wanneer het zandvliegje uw hond prikt.De ziekte merkt u meestal pas drie maanden nadat uw hond is geprikt, al kan het ook jaren duren voordat de klachten komen. Het vervelende aan deze ziekte is dat de parasieten de organen aantasten en dat de symptomen van Leishmania bij iedere hond anders zijn.

De verspreiding van Leishmania, bescherm uw hond als u naar een van de paars gekleurde gebieden gaat.

Gaat uw naar Zuid-Europa met uw hond, doe dan twee weken van te voren een zandvliegband om bij uw hond of gebruik pipetten.

Beiden beschermen tegen de muggenbeten van de zandvliegen, maar niet voor 100 procent. Houdt daarom uw hond zoveel mogelijk binnen tijdens schemering.

Altijd tekenbehandeling!

Waar u ook op vakantie gaat, zorg voor een optimale tekenbestrijding! Ziektes als Babesia, Ehrlichia en Lyme liggen anders op de loer. De band of pipet die wij mee geven, werkt ook goed tegen teken.