Bloedonderzoek

Er zijn meerdere redenen waarom er voor uw huisdier besloten wordt dat het verstandig is bloed af te laten nemen. Het kan zijn dat uw dier ziek is en dat het bloedonderzoek nodig is om tot een diagnose te komen. Soms wordt ook preventief bloedonderzoek gedaan. Bijvoorbeeld wanneer uw dier al op leeftijd is om te controleren of alle organen nog goed functioneren, of voorafgaand aan een ingreep met narcose. Ook wanneer er al een diagnose gesteld is, kan het nodig zijn om af en toe een controle bloedonderzoek uit te voeren. Hoe en wanneer dit moet plaats vinden wordt door de dierenarts met u besproken.

Voor de meeste bloedonderzoeken is het nodig dat het dier nuchter is. Dit betekent dat het geen voeding mag krijgen gedurende minimaal 12 uur voor de bloedafname. Water moet uw huisdier wel altijd vrij tot zijn/haar beschikking hebben.
Meestal wordt een bloedafname aan het begin van de ochtend gepland, zodat uw dier hierna weer kan eten. Sommige bloedonderzoeken moeten op een vast tijdstip gedaan worden, dit wordt dan met u besproken.

We scheren een stukje in de hals, dit is bij hond en kat de beste plaats om bloed af te nemen. Bij het konijn gebeurd dit uit het oor. Meestal kunt u wanneer u wilt bij de bloedafname aanwezig zijn.
De assistente of collega dierenarts houdt het dier vast, het is belangrijk dat het hoofd in de juiste houding gehouden wordt. Vaak vindt het dier het wel fijn wanneer het u kan zien en is het dus het best als u in zijn/haar blikveld gaat staan.
Afhankelijk van het onderzoek worden een of enkele buisjes bloed afgenomen.

We beschikken in de praktijk over moderne bloedapparatuur waarmee we de meeste onderzoeken kunnen uitvoeren. U heeft dan dezelfde dag nog de uitslag. Soms is het nodig het bloed op te sturen naar het laboratorium, meestal heeft u de uitslag dan binnen 2 werkdagen.

U wordt door ons gebeld zodra wij de uitslag hebben bekeken. We leggen u dan telefonisch uit wat we gevonden hebben. Maar mocht u behoefte hebben aan een persoonlijke uitleg of is de uitleg nogal complex, dan is het ook altijd mogelijk dat u naar de praktijk komt (hier maakt u dan telefonisch een afspraak voor).