Echografie

Echografie is een middel om de zachte delen van het lichaam in beeld te brengen. Het maakt gebruik van geluidsgolven met een zeer hoge frequentie (ultrasoon geluid). Deze golven weerkaatsen op grensvlakken van weefsel met verschil in dichtheid. Het echoapparaat zet de weerkaatste geluidsgolven om in een zichtbaar beeld op de monitor. Op deze manier zijn organen te beoordelen op grootte, vorm en structuur. Deze geluidsgolven zijn voor mensen niet hoorbaar.
In de dierenartsenpraktijk wordt dit onderzoek voor verschillende doeleinden gebruikt. Een daarvan is het vaststellen van dracht bij hond of kat. Dit is goed mogelijk vanaf 4 weken na de dekking. Er kan geprobeerd worden een schatting van het aantal pups of kittens te maken. Maar het precieze aantal is met echo lastig vast te stellen. Bij een klein nest gaat dit nauwkeuriger dan bij een groot nest. Echografie wordt ook toegepast om andere organen in de buik te beoordelen, wanneer het dier verdacht wordt van een afwijking hiervan. Denk hierbij aan maag, darmen, lever, nieren, milt, blaas, prostaat en baarmoeder.
Echografie is niet pijnlijk of schadelijk voor het dier, er komt ook geen schadelijke straling bij vrij, zoals bijv bij een röntgenfoto.
Wanneer uw dier een echografisch onderzoek nodig heeft, is het meestal beter het dier voor het onderzoek nuchter te houden (geen eten, wel water). Als de maag leeg is, wordt het echobeeld het mooist. Ook indien mogelijk het dier niet van te voren laten plassen. Dan is het beoordelen van de blaas namelijk beter uit te voeren.
Voor het onderzoek wordt uw huisdier op de rug in een comfortabel kussen geplaatst. Dit vinden ze soms in het begin een beetje spannend, maar de meest dieren ontspannen zich al snel. Het is meestal niet nodig het dier een roesje te geven. Het gebied waarvan een echo gemaakt moet worden wordt geschoren, er mag geen lucht tussen de echokop en de huid zitten. Daarna wordt het gebied wat nat gemaakt en wordt de echogel aangebracht.
Nadat de echo gedaan is en het dier weer van de tafel is, wordt met u besproken wat de dierenarts gevonden heeft. Vaak wordt ook al tijdens de echo uitgelegd wat er op het beeldscherm te zien is.

Bij Diergeneeskundig Centrum Oss voeren wij de basis echografische onderzoeken zelf uit. Voor meer specialistische echo’s kan het zijn dat u verwezen wordt naar een veterinair radioloog.