Gebitsbehandeling

Gebitsaandoeningen komen helaas erg veel voor bij huisdieren. Wij behandelen in de praktijk veel huisdieren met gebitsproblemen. 4 op de 5 honden en 2 op de 3 katten ouder dan 3 jaar hebben gebitsproblemen. Vaak valt het de eigenaar niet meteen op omdat de dieren gewoon blijven eten. Ook bij konijnen en cavia’s zien we veel problemen ontstaan met het gebit.

Om uw dier goed te kunnen behandelen is het vaak nodig dat we uw dier onder narcose brengen. Dit vinden veel eigenaren spannend, maar wij gaan hier uiterst zorgvuldig mee om. Wij houden hierbij rekening met de leeftijd en gezondheidstoestand van uw dier. Indien gewenst kunnen wij voorafgaand aan de behandeling wat bloed afnemen om het narcoserisico in te schatten. Hierdoor kunnen wij ook gebitten van oude dieren behandelen. Ook hebben wij veel ervaring met narcose van konijnen en knaagdieren.

Eenmaal in slaap wordt het tandsteen en tandplak van het gebit verwijderd. Wij kunnen een dentale röntgenfoto maken als we twijfelen aan de gezondheid van een tand of kies. Zo kunnen goed inschatten of een tand/kies eventueel getrokken moet worden. Helaas is dit niet altijd op voorhand bij het wakkere dier al in te schatten.

Bij konijnen en cavia’s groeien tanden en kiezen door. Bij een afwijkende stand kunnen haken en afwijkende doorgroeiende kiezen en tanden ontstaan. Deze kunnen wij met een speciaal diamantboortje weer in de juiste lengte en vorm slijpen.

Kosten van een gebitsbehandeling kunnen enorm uiteen lopen. Wij kunnen vooraf wel proberen een schatting voor u te maken, maar een exacte prijs is vaak moeilijk in te schatten.