Chippen en registratie

Chippen van huisdieren heeft veel voordelen. Zo kan het een begin zijn om de illegale hondenhandel te beperken. Maar ook voor u als particuliere huisdiereigenaar zijn er voordelen. Het is voortaan altijd duidelijk wie de eigenaar van het dier is. Mocht het dier weglopen van huis, dan is snel te achterhalen wie de eigenaar is. Ook gevallen van diefstal kunnen soms opgelost worden, doordat de chip van het dier gecontroleerd wordt. Een dier dat schrikt kan onbedoeld weglopen van huis en verdwaald raken. Denk aan een dier dat op de vlucht slaat voor vuurwerk of onweer. Maar ook de kat die normaal nooit buitenkomt en in de deuropening ergens van schrikt, vlucht soms de verkeerde kant op.

Wanneer uw dier niet gechipt is mag het niet mee op vakantie naar het buitenland (ook niet naar Duitsland of België). Naast een chip is hiervoor ook de rabiës (hondsdolheid) vaccinatie verplicht. Het chippen van pups is verplicht sinds 1 April 2013. Dit moet gebeuren voor de 7 weken leeftijd.

In onze praktijk maken we voor het chippen van uw huisdier gebruik van de chips van Backhome. Deze chips zijn in tegenstelling tot veel andere chips gemaakt van een materiaal dat niet kan breken. Wanneer een chip namelijk breekt, werkt deze niet meer. Deze chips blijven dus een heel dierenleven functioneel. Zelfs na een aanrijding zal de chip niet breken en bent u als eigenaar snel op de hoogte gebracht van het ongeval. Even belangrijk als het chippen van uw dier is de registratie van de chip. Wanneer de chip niet geregistreerd is, heeft deze geen enkele functie en bent u als eigenaar niet te achterhalen. Op de chip staat namelijk slechts een 10 cijferige code, die af te lezen is met een chipreader. De code geeft bij invoeren in het computersysteem uw gegevens enkel als deze geregistreerd zijn.

Om ook de registratie soepel te laten verlopen, regelen wij dit voor u. De kosten voor registratie zijn bij de prijs van chippen inbegrepen. U krijgt dus achteraf geen rekening meer van de databank. Is uw dier al gechipt, maar weet u niet meer zeker of dat deze wel juist geregistreerd staat? Op www.chipnummer.nl kunt u de code van de chip invoeren (deze vindt u voorin het paspoort) en hier kunt u dan controleren of de gegevens correct zijn.