Röntgenfoto

Soms is het nodig om een röntgenfoto te laten maken van uw huisdier. Er zijn veel verschillende redenen om een röntgenfoto te laten maken. Het meest bekend is natuurlijk het diagnosticeren van botbreuken, maar ook andere aandoeningen aan het bewegingsstelsel zoals arthrose bij de oudere hond of aangeboren aandoeningen zoals HD (heupdysplasie) komen voor. Röntgen is dus een manier om informatie te krijgen over de toestand van het beenderstelsel van uw dier. Maar ook veel andere structuren van het lichaam kunnen met röntgen beter bekeken worden. Denk hierbij aan hart en longen, maar bijvoorbeeld ook de blaas.
Wanneer uw dier voor een röntgenopname moet komen wordt er een afspraak gemaakt. Het is verstandig het dier nuchter te houden voor het onderzoek (vanaf de avond ervoor geen eten meer, wel water). Afhankelijk van de opnames die gemaakt gaan worden en de pijnlijkheid van de aandoening kan het nodig zijn dat uw dier een roesje krijgt. Uw huisdier moet namelijk volledig stil liggen tijdens het maken van de opname.
Over het algemeen proberen we met zo min mogelijk mensen in de röntgenruimte aanwezig te zijn. Meestal kunt u daarom niet mee de ruimte in. Mensen onder de 18 jaar en vrouwen die zwanger zijn mogen zeker niet aanwezig zijn bij het maken van de opnames.
De röntgenfoto’s worden direct ontwikkeld en meestal is de uitslag dezelfde dag al bekend. De foto’s zullen dan ook met u besproken worden. Soms is het nodig de röntgenfoto’s nog voor beoordeling door te sturen naar een radioloog. Dan volgt de uitslag op een later tijdstip.