Vaccinatie konijn
Myxomatose
Myxomatose is een zeer ernstige, meestal dodelijke ziekte van konijnen. Het wordt veroorzaakt door een virus dat verwant is aan het pokkenvirus.
De verschijnselen van de ziekte zijn in het begin gezwollen ogen, mond en anus. Later ontstaan er ook bulten op de oren, mond en rug. Uiteindelijk sterft het konijn door longontsteking, uitputting en verhongering.
Het virus wordt met name overgebracht door stekende insecten, zoals muggen en steekvliegen, maar ook door konijnenvlooien. Ook is er een variant die door direct contact tussen konijnen overgebracht kan worden.
Als een konijn eenmaal myxomatose heeft is het niet meer te behandelen, er is maar een enkeling die de ziekte overleeft.
De enige manier om uw konijn te beschermen is door het te laten vaccineren. De cocktailvaccinatie voorkomt in veel gevallen de ziekte. Mocht het dier toch ziek worden dan zijn de verschijnselen milder en is de overlevingskans veel groter.
VHD (Viral Haemorrhagic Disease)
VHD is ook een levensbedreigende ziekte voor konijnen. Het is een snel verlopende ziekte die vrijwel altijd dodelijk is. VHD is een virusziekte waarbij bloedingen optreden. De verschijnselen zijn sloomheid, ernstige benauwdheid, niet willen eten en uiteindelijk bloederig schuim uit de neusgaten door longbloedingen.
De ziekte komt voor bij de wilde konijnen populatie in Nederland. Het wordt overgebracht door direct contact, door besmet materiaal zoals bodembedekking, geplukt gras of zelfs via schoenzolen.
Het virus wordt uitgescheiden in urine en ontlasting. Het virus kan lang overleven op schoenen en kleding bij kamertemperatuur en is bestand tegen vorst.
De cocktailenting voor konijnen werkt ook tegen dit virus, de werkingsduur van dit vaccin is een jaar.
Over het algemeen hebben de konijnvaccins geen bijwerkingen. Hoewel er op de plaats waar het vaccin gezet wordt soms een bultje kan ontstaan. Na verloop van tijd verdwijnt dit vanzelf weer.
VHD 2
In 2015 is een nieuwe variant van VHD opgedoken in Nederland. Deze ziekte gaf acute sterfte in de konijnenpopulatie. Deze nieuwe variant, VHD-2 is voor het eerst in 2010 in Frankrijk vastgesteld en heeft zich inmiddels over een groot deel van Europa verspreid. In 2015 is het virus voor het eerst in Nederland aangetoond.
Het virus is zeer besmettelijk. Konijnen raken besmet door zowel direct onderling contact als indirect contact. Indirect contact kan bijvoorbeeld via contact met urine en keutels van besmette konijnen, en via o.a. besmet water, voedsel, kleding en handen. Ook in de uitwerpselen van roofdieren die een besmet konijn hebben gegeten, kan levensvatbaar VHD-2 aanwezig zijn. Het VHD-virus is niet besmettelijk voor andere gezelschapsdieren zoals honden, katten, cavia’s en andere knaagdieren.
Het is mogelijk om uw konijn ook tegen VHD-2 te laten vaccineren, dit kan gelijktijdig met de vaccinatie tegen myxomatose en VHD-1 gedaan worden.