Vlooien bij de kat

De vlo is de meestvoorkomende parasiet bij honden en katten. Er zijn 2 soorten vlooien die het meest voorkomen, de kattenvlo (Ctenocephalidesfelis) en de hondenvlo (Ctenocephalides canis). Beide komen voor op hond en kat. Vlooien zijn niet alleen vervelend, maar kunnen ook ziektes veroorzaken. Zo kunnen ze een rol spelen bij allergieën en bloedarmoede veroorzaken. Ook is aangetoond dat vlooien ziektes kunnen verspreiden zoals virale leukemie en niesziekte bij de kat. Wanneer uw kat vlooien oplikt en inslikt kan ze een besmetting met de lintworm oplopen.

Vlooienbestrijding

Alleen kammen is geen oplossing! Er bevindt zich maar 5% van de gehele vlooienpopulatie op uw huisdier. 95 % bevind zich in de vorm van eitjes, larven en poppen in de omgeving (lees uw huis). Met kammen vangt u maximaal die 5 % weg. Het kan wel een indruk geven van de ernst van het probleem. Wanneer u zwarte korreltjes in de vacht vanuw dier vindt, kan dit ook op problemen wijzen. Dit is namelijk vlooienontlasting. Zeker bij katten vindt u vaak alleen deze korreltjes. Katten zijn namelijk meester in het wegvangen van de vlooien uit hun vacht.
Ieder dier kan vlooien krijgen. Ook als ze binnen leven. U of uw bezoek kan vlooien meenemen o.a. via kleding.
Als een vlo gegeten heeft kan ze meer dan 100 eitjes per dag leggen. Deze eitjes en ook de larven en poppen kunnen zeer lang overleven in de omgeving, soms wel langer dan 6 maanden. Buitenshuis is de vlooien ontwikkeling seizoensgebonden, maar in huis zijn de overlevingsomstandigheden optimaal en gaat de cyclus het gehele jaar door. Dus vlooienbestrijding dient ook in de winter plaats te vinden.
In het gunstigste geval duurt de cyclus van een vlo (van eitje naar volwassen vlo)16-28 dagen.
Daarom duurt het oplossen van een vlooienprobleem in uw huis vaak langer dan een maand.

Het belangrijkste wapen van de vlo is de voortplanting! 10 vlooienvrouwtjes leggen in 1 maand wel 15000 eitjes

De beste manier van vlooien bestrijding is het aanpakken van alle stadia van de vlo. Dit is te bereiken door uw dier iedere maand met een pipet te behandelenen de omgeving iedere dag goed te stofzuigen en te behandelen met omgevings sprays zoals bijv. indoor-X spray. Als u dit trouw bij al uw huisdieren (honden en katten) doet, is de kans klein dat u een vlooienplaag in uw huis krijgt. De meeste katten worden echter niet iedere maand ontvlooit met een pipet. Het wordt vaak vergeten of de kat vind het niet prettig waardoor het steeds een gevecht wordt. De meeste katten worden niet meer dan 4 keer per jaar met een pipet tegen vlooien behandeld.

Program® injectie voor de kat als alternatief:

Met 1 injectie Program® wordt voorkomen dat vlooien zich kunnen voortplanten gedurende 6 maanden. Zo voorkomt Program® dat vlooien zich kunnen ontwikkelen tot een vlooienplaag. De injectie wordt eens per half jaar door de dierenarts toegediend en u ontvangt hier ook een herinnering voor, waardoor het niet snel vergeten wordt. U kunt er het beste voor kiezen één van de twee injecties gelijktijdig met de vaccinatie te laten zetten, zodat u hiervoor maar één extra bezoekje aan de praktijk hoeft te plannen.
Wanneer er al een vlooienplaag aanwezig is kan het nodig zijn in het begin te combineren met een vlooien dodend middel, want Program® doodt de volwassen vlooien niet. Daarom kunt u dus wel een enkele keer een volwassen vlo op de kat vinden. Het is daarom voor katten met een vlooienallergie wel noodzakelijk om met een pipet behandeld te worden.

Program® is een veilig middel en kan zonder problemen bij kittens, drachtige en melkgevende poezen gebruikt worden.

Heeft u kat of hond een vlooienprobleem vraag ons dan vrijblijvend om advies.